Principe van duplex roestvast staal

Principe van duplex roestvast staal

19 juli 2019 0 Door nlengbhr

De beginselen van duplex roestvast staal komt uit de jaren ’20 van de vorige eeuw, met de eerste gegoten in Avesta in Zweden in 1930. Het is echter pas in de laatste 30 jaar dat duplex staal op een significante manier aan populariteit wint. Dit is voornamelijk te danken aan de snelle vooruitgang bij de staalproductie, met name met betrekking tot de beheersing van het stikstofgehalte tijdens de productie.

De standaard austenitische stalen zoals 304 (1.4301) en ferritische staalsoorten zoals 430 zijn relatief eenvoudig te produceren en fabriceren. Zoals hun namen impliceren, bestaan ​​ze voornamelijk uit één fase, austeniet of ferriet. Hoewel deze typen staal prima zijn voor een breed scala aan toepassingen, zijn er nog altijd enkele belangrijke technische zwakheden in beide typen:

Austenitisch – lage sterkte (200 MPa 0,2% PS in oplossing ontlaten toestand), lage weerstand tegen spanningscorrosie.

Ferritisch – lage sterkte (nog altijd ietwat hoger dan austenitisch, 250 MPa 0,2% PS), slechte lasbaarheid in dikke secties, slechte lage temperatuur taaiheid.

Bovendien leidt het hoge gehalte aan nikkel van de austenitische typen tot prijsvolatiliteit die niet gewenst is voor veel eindgebruikers.

Het basisidee van duplex is om een ​​chemische samenstelling te maken die leidt tot een relatief gelijke combinatie van ferriet en austeniet. Deze combinatie brengt vele voordelen met zich mee. Deze balans van fasen biedt het volgende:

Hogere sterkte

Het bereik van 0,2% PS voor de huidige duplex kwaliteiten is van 400 – 550 MPa. Dit kan leiden tot verminderde sectiediktes en dus tot een lager gewicht. Dit is ideaal voor verschillende toepassingen. Dit voordeel is vooral belangrijk voor toepassingen zoals:

o Drukvaten en opslagtanks

o Structurele toepassingen, b.v. bruggen.

Goede lasbaarheid in dikke secties – Niet zo eenvoudig als austenitica, maar veel beter dan ferritics.

Goede taaiheid – Veel beter dan ferritics, vooral bij lage temperaturen, meestal tot minus 50 ° C, uitrekkend tot min 80 ° C

Weerstand tegen spanningscorrosie – Standaard austenitische staalsoorten zijn bijzonder gevoelig voor dit soort corrosie. Het soort toepassingen waarbij dit voordeel belangrijk is, zijn:

o Heet watertanks

o Brouwtanks

o Procesinstallatie

o Zwembadstructuren